Pamatēdieniem

Pīļu krūtiņa ar sieru un smiltsērkšķu mērci

AmberFarm pīļu krūtiņas recepte

Sastāvdaļas:

  • Rozmarīns
  • Pīles krūtiņa – 2 gab.
  • Šalfeja
  • Ķiploki
  • Smiltsērkšķu ogas – 50 g
  • Medus
  • Sāls
  • Melnie pipari
  • Adigejas siers

Pagatavošana:
Katlā ar smiltsērkšķu ogām pievieno medu un sāli, ielej 50 ml ūdens un uzvāra. Kad masa ir uzvārījusies, to sasmalcina caur sietu, ieliek atpakaļ katlā un atkal uzvāra, kamēr mērce nepaliks bieza.

Pīļu krūtīņām izgriež lieko ādu no sāniem. Cep pannā bez eļļas kopā ar rozmarīnu, šalfeju un ķiplokiem. Apcept uz vidējā uguns no divām pusēm, kamēr iztecēs tauki. Pievienot sāli un piparus.

Sieru sagriezt lielos kubiciņos, ielikt uz cepamā papīra un likt cepties cepeškrāsnī uz 5 minūtēm uz 140 grādiem.

Sagrieziet šķēlēs gatavās pīļu krūtiņas un novietojiet uz šķīvja. Starp pīles gabaliņiem ielieciet kausētu sieru. Pievienojiet smiltsērkšķu mērci un izrotājiet ar rozmarīnu. Gatavs!

Salāts ar lasi, ābolu un smiltsērkšķu mērci

AmberFarm lašu salātu recepte

Sastāvdaļas:

  • 100 g sālīta laša
  • 1 zaļš ābols
  • 1 vidējais gurķis
  • 4 redīsi
  • 50 g krējuma siera
  • 3 ēd.k. saldā krējuma
  • 1 tējkarote mārrutku
  • ½ tase svaigi saldētu smiltsērkšķu
  • 100 ml apelsīnu sulas
  • citronu sula
  • 1 tējkarote šķidra medus
  • 1 ēd.k. olīveļļas
  • sāls, svaigi malti melnie pipari

Pagatavošana:

Katlā ar smiltsērkšķiem pievienot apelsīnu sulu un uzkarsēt, bet ne vārīt. Atstāt uz 10 minūtēm zem vāka. Tad sasmalciniet caur sietu un izņemiet visu mīkstumu. Atlikušo sulu uzvāriet, pievienojiet medu, sāli un samaisiet. Ielejiet nedaudz citronu sulas. Atdzesējiet un pievienojiet olīveļļu.

Ābolu, gurķi un redīsus sagrieziet. Samaisiet visu bļodā un pārlejiet ar 2-3 ēdamk. smiltsērkšķu mērci.

Saldo krējumu un krējuma sieru kopā ar mārrutkiem sakuļ, pievieno sālu un piparus. Zivi sagriež plānās šķēlītēs un ieliek uz šķīvja (pa apli). Dārzeņus ieliek pa vidu. Aplej ar atlikušo mērci ar smiltsērkšķiem un pievieno krēmu ar mārrutkiem.

Cūkgaļas ķekars ar smiltsērkšķu mērci

AmberFarm cūkgaļas ķekara recepte

Sastāvdaļas:

  • 2 cūkas ķekari
  • 3,5 litri ūdens
  • 150 gr sīpolu
  • 250 g burkānu
  • 550 gr smiltsērkšķu
  • 2 ēd.k. fenheļa sēklu
  • 120 gr cukurniedru cukura
  • 1 ēd.k. tomātu pastas
  • 500 ml sojas mērces
  • 4-5 laima lapu
  • 2-5 svaigu čili piparu
  • 4-5 ēd.k. miltu
  • 6 ēd.k. augu eļļas
  • jūras sāls

Pagatavošana:

Ķekarus sālīt, apviļāt miltos. Pannā ar augu eļļu apcept no katras puses. Burkānus un sīpolus sagriezt. Pusi burkānu un sīpolu apcept uz atlikušās augu eļļas, pievienot tomātu pastu, fenheļa sēklas un atstāt cepties vēl 3-4 minūtes.

Pievienojiet ūdeni, cukuru, sāli, sojas mērci, pusi smiltsērkšķu, čili piparus, laima lapas un uzvāriet. Tad samaziniet uguni, pievienojiet cūkgaļu. Atlikušos dārzeņus pievieno smiltsērkšķiem un uzvāra (uz stundu) līdz paliek mīksts. Pasniedziet ķekarus ar dārzeņiem un mērci.

Salāti ar vistu un smiltsērkšķiem

AmberFarm vistas salātu recepte

Sastāvdaļas:

  • smiltsērkšķu biezenis – 100 gr
  • cukurs – 50 gr
  • sīpoli – 0,25 gab.
  • vistas kājas – 2 gab.
  • tomāts
  • krustnagliņas – 1 gab.
  • grauzdiņi – 1 ēdamkarote
  • medus – 1 tējkarote
  • salātu maisījums
  • ķirbju sēklas – pēc garšas
  • sāls, pipari
  • eļļa

Pagatavošana:

Vistas kājas apmērcēt ar sāli, pipariem un eļļu. Cept krāsnī līdz kļūst zeltaini brūnas.

Balto maizi sagriež kubiciņos, pieliek eļļu un žāvē cepeškrāsnī. Sarkano sīpolu sacep līdz mīkstumam. Smiltsērkšķu biezeni kopā ar cukuru un krustnagliņām pavārīt līdz paliek silts, Pabērzēt caur sietu. Atdalīt vistas gaļu no kauliem un sajaukt bļodā ar saceptiem sīpoliem. Pievienot salātu maisījumu, grauzdiņus un tomātu šķēles. Pielikt medu smiltsērkšķu biezenī un viegli samaisīt. Salātus ielikt uz šķīvja un pievienot smiltsērkšķu mērci. Iebert ķirbju sēklas pēc garšas.

Cūkgaļas fileja ar smiltsērkšķu mērci

AmberFarm cūkgaļas filejas recepte

Sastāvdaļas:

  • cūkgaļas fileja
  • sviests
  • olīveļļa
  • šipoli
  • ķiploki
  • brūnais cukurs
  • provansas/itāļu garšvielas
  • 5 piparu maisījums
  • smiltsērkšķu ogas

Pagatavošana:

Gatavoju cūkas fileju, kas tiek sagriezta biezās šķēlēs, cepta karstā pannā ar sviestu un olīveļļu un tad ielikta 80 °C cepeškrāsnī, lai turētos silta, kamēr top burvīgā mērce.

Pannā, sviestā cep ripiņās sagrieztus sīpolus un sakapātus ķiplokus. Kad tie mīksti, pieliek nedaudz brūno cukuru, Provansas vai itāļu garšvielas, piecu piparu maisījumu un smiltsērkšķus. Sautē uz lēnas uguns. Kad mērce sakaramelizējusies,tā ir gatava. Uzlej uz gaļas un servē.

Smiltsērkšķu čatnijs

AmberFarm čatnija recepte

Sastāvdaļas:

  • 1 liels sīpols
  • 1 ēdamkarote cepamās eļļas
  • 300 g ābolu
  • 100 g brūnā cukura
  • 50 ml ābolu vai baltvīna etiķa
  • sula no 1 apelsīna
  • 100 g smiltsērkšķu
  • 1 čili pāksts

Pagatavošana:

Sīpolu nomizo un sakapā. Ābolus nomizo un sasmalcina nelielos gabaliņos. Katliņā ar biezu dibenu ielej nedaudz olīveļļas, un uz lēnas uguns sautē sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Tad pievieno ābolus un sautē ~ 30 minūtes, līdz iztvaikojusi lielākā daļa ūdens, un zapte kļuvusi biezāka. Smalki sakapā čili, un pievieno katliņa saturam. Pievieno arī smiltsērkšķus, un sautē vēl 10–15 minūtes. Beigās noregulē garšu, pievienojot cukuru, ja čatnijs pārāk skābs, vai nedaudz etiķa, ja šķiet pārāk salds. Atdzesē un notur ledusskapī vismaz diennakti. Pasniedz ar krāsnī ceptu laša vai foreles fileju. Smiltsērkšķi ziemai jāsagatavo jau laicīgi un viens no gardākajiem veidiem kā to izdarīt ir pagatavot šo gardo smiltsērkšķu čatniju!

Smiltsērkšķu salsas mērce

AmberFarm mērces recepte

Sastāvdaļas:

  • viena sarkanā paprika
  • viena zaļā paprika
  • viens sarkanais sīpols
  • viens asais pipars (svaigs)
  • divas glāzes svaigu vai saldētu smiltsērkšķu ogu
  • glāze etiķa
  • pusglāze cukura
  • sāls – pēc garšas

Pagatavošana:

Papriku, sīpolu un piparu sagriež, liek katliņā ar pavisam nedaudz vāroša ūdens, pieber cukuru, pielej etiķi, pieber sāli, un savāra (izsutina), līdz mīksti un tumīgi. Pieber smiltsērkķšku ogas, vēl pavisam nedaudz pavarā. Ņem nost no uguns. Atdzesē un liek galdā!

Grilēta cūkgaļa smiltsērkšķu–medus marinādē

AmberFarm grilētas cūkgaļas recepte

Sastāvdaļas:

  • 400 g cūkgaļas kakla karbonādes
  • nedaudz svaigi malta čili garšvielu maisījuma
  • 10 g augu eļļas
  • 100 ml smiltsērkšķu sulas
  • 1/2 ēdamk. medus
  • 1 sasmalcināta ķiploka daiviņa
  • 1/2 ēdamk. svaigu pētersīļu
  • sinepju sēklas pēc vēlēšanās

Pagatavošana:

Cūkgaļas kakla karbonādi sagriež 1 cm šķēlēs. Lai pagatavotu marinādi, katliņā nedaudz apcep sasmalcinātos ķiplokus, atdzesē. Pievieno svaigi maltos garšvielu maisījumus no dzirnaviņām, smiltsērkšķu sulu, medu un svaigos, sakapātos pētersīļus. Pēc vēlēšanās var pievienot saberztas sinepju sēklas. Gaļas gabalus ieliek marinādē un visu apmaisa, lai gaļa būtu vienmērīgi iemarinēta. Ieliek uz 2 stundām ledusskapī. Pirms grilēšanas gaļu ieteicams pusstundu paturēt istabas temperatūrā. Tad nesteidzoties gaļu grillē no abām pusēm uz vidējas uguns un ar otu pārsmērē ar marinādi. Turpina grillēt, līdz gaļa gatava.

Burkānu, puravu, gurķu salāti ar smiltsērkšķiem

AmberFarm dārzeņu salātu recepte

Sastāvdaļas:

  • burkāni
  • puravi
  • gurķi
  • smiltsērkšķu ogas
  • olīveļļa
  • sāls un pipari

Pagatavošana:

​Sarīvē uz rupjās rīves burkānus. Sagriež puravu un gurķus. Pieliek klāt smiltsērkšķu ogas. (mazliet sastampa), olīveļļu, sāli un piparus. Brīnišķīgi svaigi salāti!

Smiltsērkšķu etiķis salātiem

AmberFarm etiķa recepte

Sastāvdaļas:

  • smiltsērkšķu ogas
  • etiķis bez piedevām
  • pudele (vēlams bezkrāsaina)

Pagatavošana:

Iepriekš sagatavotās (izmazgātās un sterilizētās) pudelēs pilda smiltsērkšķu ogas – aptuveni tik, lai nosegti būtu pāris centimetri no pudeles apakšas. Etiķi uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un lej pudelēs virsū smiltsērkšķiem. Aizkorķē. Ja vēlas, lai etiķis ilgāk uzglabātos, piepildītās pudeles var pakarsēt karstā ūdenī, tāpat kā gatavojot ievārījumus – aptuveni 10 minūtes. Etiķi pievieno salātiem kā arī gaļas ēdieniem, jo smiltsērkšķi veselībai ir lielisks palīgs, lai aizsargātos no dažādām slimībām.