Ar burkāniem un smiltsērkšķi pildītas pankūkas
Sastāvdaļas:
- Pankūkām:
- Milti – 300g
- Cukurs – 3 ēdk.
- Piens – 2gl.
- Eļļa – 1 ēdk.
- Eļļa cepšanai
- Pa šķipsniņai sāls un cepamā pulvera
Pildījumam:
- Burkāni – 600g
- Smiltsērkšķi (ogas, biezenis vai sula) – 50g
- Gabaliņos sagrieztas žāvētas aprikozes – 50g
- Karija pulveris – ½ tējk.
- Cukura (tikai, ja nepieciešams) 1-2 ēdk.
Pagatavošana:
Sajauc miltus ar cukuru, sāli un cepamo pulveri, pievieno nepilnu glāzi piena, sakuļ biezu mīklu, kamēr tajā vairs nav kunkuļu. Tad pielej eļļu, iemaisa. Pievieno pienu, līdz iegūst mazliet biezāku mīklu kā plānajām pankūkām. Ļauj mīklai 15 minūtes pastāvēt, lai milti uzbriest.
Cep eļļā plānās pankūkas no abām pusēm zeltainas.
Burkānus sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Liek katlā ar vāku, kopā ar aprikozēm un smiltsērkšķi, sautē apmēram 5-10 minūtes, līdz burkāni ir mīksti. Noņem vāku, ļauj sulai iztvaikot. Pievieno garšvielas, ja vajag – arī cukuru, izmaisa. Pankūkas lieliski papildinās smiltsērkšķu ievārījums vai smiltsērkšķu sīrups.
Smiltsērkšķu un kefīra želeja ar dižbrūkleņu sukādēm
Sastāvdaļas:
- 400 ml smiltsērkšķu sulas
- 200 g kefīra
- 25 g želatīna
- cukurs pēc garšas
- mazliet vaniļas cukura
- dižbrūkleņu sukādes
Pagatavošana:
Želatīnu aplej ar aukstu ūdeni un uzbriedina 15 minūtes. Uzvāra smiltsērkšķu sulu, pieber cukuru pēc garšas, tad pievieno daļu uzbriedinātā želatīna. Maisa, līdz želatīns pilnībā izšķīdis. Lej deserta trauciņos vai prāvās glāzēs līdz pusei. Liek ledusskapī, lai sastingst.
Kefīru uzkarsē, bet nevāra, citādi atslāņosies. Kefīram pieliek atlikušo želatīnu un izmaisa. Lej trauciņos, kur jau ir sacietējusī smiltsērkšķu želeja. Atkal ieliek ledusskapī, lai sastingst. Dekorē ar dižbrūkleņu sukādēm.
Smiltsērkšķu želeja
Sastāvdaļas:
- 1 gl smiltsērkšķu sulas
- 1 tējk. želatīna
- 1 ēdamkarote medu
- ½ gl ūdens
Pagatavošana:
Smiltsērkšķu sulai pievieno medu un ūdenī izšķīdinātu želatīnu. Masu salej nelielos trauciņos un atdzesē. Smiltsērkšķi veselībai ir īpaši svarīgi ziemas periodā, tāpēc želeja ir lielisks veids kā sagatavot smiltsērkšķus ziemai un uzņemt vitamīnus visu gadu!
Ābolu pīrāgs ar smiltsērkšķiem
Sastāvdaļas:
- milti 90 g
- cukurs 6 ēd.k.
- sviests 100 g
- auksts ūdens 2 ēd.k.
- ābols 4 gab.
- smiltsērkšķi 200 g
- kartupeļu ciete 1 ēd.k.
- kanēlis 1 tējk.
Pagatavošana:
Mīklai – samaisa miltus un cukuru vienā bļodā, Pievieno sagrieztu gabaliņos aukstu sviestu un sajauc visu ar rokām līdz tiek izveidota drupa. Pievienojiet aukstu ūdeni un samaisiet mīklu. Veidojiet no tās bumbu, aptiniet ar pārtikas plēvi un ielieciet ledusskapī apmēram uz 20 minūtēm. Samīciet mīklu 3-4 mm biezā slānī un ievietojiet to 24 cm diametra tamborētā papīrā, veidojot nelielas malas. Cepiet pamatni krāsnī 200 ° C temperatūrā apmēram 10 minūtes.
Ābolus sagrieziet plānās šķēlēs un novietojiet tos pa apli uz saceptas pamatnes. Pievienojiet smiltsērkšķus.
Bļodā samaisiet cukuru, cieti un kanēli. Uzberiet uz āboliem un smiltsērkšķiem. Virsū ielieciet sviesta gabaliņus. Cepiet kūku 200 ° C temperatūrā vēl 15-20 minūtes. Ļaujiet kūkai atdzīst un pārklājiet to ar pūdercukuru.
Smiltsērkšķu sula ar putukrējumu un olas dzeltenumu
Sastāvdaļas:
- 1 glāze smiltsērkšķu sulas
- 4 karotes cukura
- 2 olu dzeltenumi
- 150 gr putukrējuma
Pagatavošana:
Smiltsērkšķu sulas pagatavošana ir pavisam vienkārša. Saputo olu dzeltenumus ar cukuru, pievieno smiltsērkšķu sulu un atdzesē, tad salej glāzes un virsū liek putukrējumu.
Smiltsērkšķu tēja
Sastāvdaļas:
- 150 gr smiltsērkšķu
- 2 ēdamkarotes melnās tējas
- 2 ēdamkarotes medus
- 500 ml ūdens
Pagatavošana:
Smiltsērkšķu ogas rūpīgi nomazgā, 2/3 daļas saspaidi ar karoti. Izveidojušos smiltsērkšķu putru, atlikušās ogas un melno tēju liek tējkannā. Aplej ar vārošu ūdeni, ietin un ļauj ievilkties 10 – 15 minūtes. Gatavo tēju lej caur sietiņu, pēc garšas pievieno medu. Šo dzērienu var pagatavot nepievienojot melno tēju. Smiltsērkšķu tēja ne tikai sasildīs, bet arī palīdzēs stiprināt imunitāti.
Smiltsērkšķu–ābolu biezenis
Sastāvdaļas:
- 1 kg smiltsērkšķu ogu
- 2 glāzes ūdens
- 2 kg saldo rudens ābolu
- 2 kg parastā cukura
Pagatavošana:
Veselas notīrītas smiltsērkšķu ogas liek katliņā, aplej ar glāzi ūdens un uzvāra. Pavāra visu kādas 5-10 minūtes. Tad izberž visu caur sietu, lai biezeni attīrītu no smiltsērkšķu ogu kauliņiem. Sagatavo ābolu biezeni. Saldus rudens ābolus nomizo, sagriež četrās daļās, izņem serdes. Katru ceturtdaļu sagriež vēl šķēlītēs. Visu liek katlā, aplej ar glāzi ūdens un uz lēnas uguns sautē, līdz āboli sāk izjukt. Samaisa ābolus līdz biezeņa konsistencei. Tad pievieno jau sagatavoto smiltsērkšķu biezeni, cukuru un visu kopā pavāra 15 minūtes. Kad vārīšanās beigusies, noputo un pilda burkās. Gardais biezenis būs ne tikai lieliska piedeva ēdieniem, bet smiltsērkšķi veselībai ir arī lielisks veids kā stiprināt imunitāti.
Smiltsērkšķu, banānu un saldējuma kokteilis
Sastāvdaļas:
- plombīra saldējuma paciņa
- 2 banāni
- smiltsērkšķu nektārs
Pagatavošana:
Sablenderē plombīra saldējuma paciņu, banānus un smiltsērkšķu nektāru. Viegli un ļoti garšīgi! Var vēl uzlikt dažas ogas pa virsu. Smiltsērkšķi veselībai un imunitātei vienā gardā kokteilī!
Smiltsērkšķu marmelāde
Sastāvdaļas:
- smiltsērkšķi – 500 gr
- Cukurs – 500 gr
- Ūdens – 200-300 ml
- Želatīns – 30 gr
Pagatavošana:
Ieliet katlā 200 ml ūdens un uzvārīt. Pievienot cukuru pēc garšas (cukura daudzumu var samazināt vai palielināt), noņemt uguni līdz minimumam. Iebert ogas katlā, laiku pa laikam maisot, apmēram 30 minūtes.
Pārliet želatīnu ar siltu ūdeni un atstāt uzbriest.
Kad smiltsērkšķi ir kļuvuši mīksti, noņemiet tos no uguns un nedaudz atdzesējiet. Noslaukiet tos caur sietu un ielieciet gatavu smiltsērkšķu sīrupu atkal vārīties. Kad smiltsērkšķu sīrups ir sācis vārīties, noņemiet to no uguns un pievienojiet želatīnu. Labi samaisiet, lai želatīns būtu izšķīdis pilnīgi. Izliet iegūto maisījumu formās. Kad smiltsērkšķu marmelāde būs sastingusi, to var pārklāt ar cukuru vai kokosriekstu skaidiņām.
Smiltsērkšķu ievārījums
Sastāvdaļas:
- smiltsērkšķi (nepieciešamas 6 glāzes smiltsērkšķu sulas)
- 6 glāzes cukura
- paciņa pektīna
Pagatavošana:
No smiltsērkšķiem izspiež sulu, izmantojot sulu spiedi vai sablenderējot ogas un izspiežot sulu caur marli. Katlā lej smiltsērkšķu sulu un pieber pektīnu. Uzvāra. Noņem no uguns, pieber cukuru un izmaisa, līdz tas izkusis. Liek atpakaļ uz uguns, atkal uzvāra un pavāra aptuveni 1-2 minūtes. Iegūto masu lej iepriekš sagatavotās (izmazgātās un sterilizētās) burciņās. Liek karsta ūdens peldē un karsē apmēram 10 minūtes. Smiltsērkšķu ievārījums ir viegls veids kā sagatavot smiltsērkšķus ziemai un palīdzētu stiprināt imunitāti.